4 belangrijke redenen om te sporten.

4 belangrijke redenen om te sporten.

 

Dat sporten gezond is voor onze bloedvaten en ons hart was algemeen bekend. Maar uit de volgende onderzoeken is gebleken dat het niet alleen bevorderlijk is voor deze belangrijke organen(stelsels). Hieronder een aantal interessante voorbeelden van de voordelen die sport met zich mee brengt.

Sport en je leerprestaties.

Uit onderzoek is gebleken dat bij “normaal gezonde” mensen je beter kunt leren en onthouden op korte termijn na het beoefenen van een half uur sport. Ook suggereerde dit onderzoek dat je op de lange termijn beter kunt onthouden wat je zojuist hebt geleerd. Dat kwam naar voren uit het onderzoek dat is bekendgemaakt door “The annual conference of the British Psychological Society’s Division of Sport and Exercise Psychology.” Deze is gegeven in Cardiff door DR. David Marchant van de Edge Hill University in Lancashire.

De werking van beweging op je brein.

Een onderzoek concludeerde dat wanneer je semi- intensief sport, het de hippocampus herstelt. De hippocampus is verantwoordelijk voor ons geheugen, en zorgt voor onze ruimtelijke oriëntatie. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat we het juiste gedrag vertonen dat nodig is voor onze overleving. Als dat nog niet genoeg is helpt het ons ook nog het concentratievermogen te verbeteren. Dit onder andere door de aanmaak van endorfine, dopamine en serotonine. De stof endorfine is bijvoorbeeld belangrijk bij ons humeur. Bij dopamine ons aandachtssysteem, en serotonine houdt zich bezig met impulscontrole, zelfvertrouwen en een stukje van ons humeur.

De onderzoeken met 30.000 proefpersonen.

Beweging in de vorm van sport zou het risico verminderen op pijn in de onderrug met 35%. Ook zou er bewijs zijn gevonden voor minder ziekteverzuim op school en op het werk. Dit percentage zou oplopen tot wel 78%, wat een onderzoek suggereerde uit JAMA International Medicine. Dit is naar voren gekomen uit 23 onderzoeken op dit gebied, waar maar liefst 30.000 proefpersonen aan hebben deelgenomen.

Sport voor een operatie.

Sporten voor een operatie, het blijkt een groot verschil te maken voor de patiënt. Een testgroep met darmkanker kreeg de opdracht vier weken voor zij onder het mes zouden gaan drie maal per week te doen aan kracht en conditie training. Ook kregen ze extra psychische begeleiding, gecombineerd met een eiwitrijk dieet. Uit de conclusie van dit onderzoek kwam naar voren dat de testpersonen die kracht en conditietraining hadden gedaan voor de operatie al 86% na vier weken weer zaten op de conditie en kracht die ze hadden op de dag dat hun diagnose werd gesteld.

bronvermelding:

artikel 1:

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161213074341.htm

artikel 2:

https://www.allesoversport.nl/artikel/bewegen-voor-je-brein/

artikel 3:

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160111135039.htm

artikel 4:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/patienten-herstellen-sneller-van-een-operatie-als-ze-een-intensief-trainingsprogramma-volgen~bdbe4f8e/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *